KPSS Forum Sitesi Kayıt Olun!

Aklınızdaki soruları cevaplamak için lütfen sitemize üye olunuz!

Gerçek Anlam ve Örnekler

Admin

Administrator
Yönetici
Gerçek Anlam sözcüğün ilk ve en yaygın anlamıdır. Sözcüğün temel anlamı olarak da bilinir. Örneğin, "kitap" sözcüğünün temel anlamı, "yazılı ve basılı bir eser"dir.

Gerçek Anlam Örnekleri:
  • Kitap: Yazılı ve basılı bir eser.
  • Kalem: Yazmak için kullanılan araç.
  • Masa: Üzerinde yazı yazılan, yemek yenilen, eşyalar konulan düz yüzeyli eşya.
Cümle Halinde Örnekler:
  • Temel Anlam:
    • Kitap okudum. (Temel anlamıyla)
    • Kalemle yazdım. (Temel anlamıyla)
    • Masaya oturdum. (Temel anlamıyla)
Sonuç olarak, gerçek anlam, sözcüklerin ilk ve en yaygın anlamıdır. Gerçek anlam, sözcüklerin sözlükte yer alan anlamıdır.

Gerçek anlam, bir cümlede aşağıdaki durumlarda kullanılır:

• Sözcük, ilk kez kullanılıyorsa.
  • Sözcük, herhangi bir yan anlam veya mecaz anlam içermiyorsa.
  • Sözcük, bir kişinin veya nesnenin gerçek anlamını ifade ediyorsa.
Örneğin:
  • "Yeni bir kitap aldım." cümlesinde "kitap" sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır. Çünkü sözcük, ilk kez kullanılmış ve herhangi bir yan anlam veya mecaz anlam içermemektedir. Sözcük, bir kişinin veya nesnenin gerçek anlamını ifade etmektedir.
  • "Kalemimle yazı yazdım." cümlesinde "kalem" sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır. Çünkü sözcük, ilk kez kullanılmış ve herhangi bir yan anlam veya mecaz anlam içermemektedir. Sözcük, bir kişinin veya nesnenin gerçek anlamını ifade etmektedir.
  • "Masaya oturdum." cümlesinde "masa" sözcüğü gerçek anlamıyla kullanılmıştır. Çünkü sözcük, ilk kez kullanılmış ve herhangi bir yan anlam veya mecaz anlam içermemektedir. Sözcük, bir kişinin veya nesnenin gerçek anlamını ifade etmektedir.